Gröt med olivolja!

Skönt att få sova ut! 
Vaknade dock pigg 04.45 då min klocka brukar ringa, haha
kändes rätt skönt ändå att få ligga kvar i sänge och sova till 8.30 ;)


Till frukost blev det gröt,
en ny gröt!
Har ju förut berättat om hur nyttigt olivoja är, men det tåls att ta upp igen! 
Så när gröten var klar hade jag i en matsked olivolja och rörde runt,
trodde det skulle smaka.. inte såå gott, men nyttigt,
men där hade jag fel! 
Det blev faktiskt gott! Självklart blev det en annan konsistens, men mmmh!
Både supernyttigt och gott, hur bra kan de bli!? 

Nu ska jag tala om för er varför du ska droppa olivolja över ditt rostade fullkornsbröd med krossade tomater och flingsalt, ringla över salladen, eller ha som mig, i gröten!
Olivoljan är fullproppad av nyttiga fetter och kraftfulla antioxidanter! 
Dessa nyttigheter hjälper dig att fördröja kroppens åldrande och håller dig och huden fräsch och
minimerar rynkorna.
Låter inte det bra? Läs mer :)
Just denna olja är ett av de födoämnen som är rikast på det nyttiga enkelomättade fettet
Något som tåls att tänka på när du äter olivolja är att utesluta onyttigt fett (mättat fett och transfett)
för att kunna tillgodgöra de näringsämnena som finns i olivoljan så dem inte går förlorade! 

Det finns olika typer av olivolja, och den rätta är:
Extra virgin (Extra jungfruolja)
Det är oljan från den första pressningen, som har mest näringsämnen kvar! 
Och dessutom den karaktäristiska smaken :)
Denna olja framställs i en process helt utan kemikalier och värme som kan förstöra
näringsämnena! 
(var noga när du väljer olja, det finns fullt av falska jungfruoljor! så kosta på dig lite och köp den bästa,
det är värt de! 
Olivpomace-olja som är resterna efter pressningen, den framställs med kemikalier
och lösningsämnen som används till bla. tvål! 

Lättare att läsa:
  • Hjälper personer med diabetes att få ett mer stabilt blodsocker.
  • Rik på enkelomättat fett, E-vitamin, polyfenoler, karotenoider och klorofyll.
  • Något så litet som att byta ut mättat fett mot ett par matskedar olivolja kan påverka din hälsa radikalt!
  • Motverkar proppbildning
  • Sänker det onda kolestrolet
  • Ökar det goda kolestrolet
  • Sänker de farliga triglyceriderna.
  • Minskar inflammation och förhindrar att kärlen drar ihop sig.
Cancer
Den enkelomättade fettsyran oljesyra har i studier på aggressiva bröstcancer celler
verkat hämmande på den gen som stimulerar dssa cancerceller.
Det är känt att kvinnor som äter medelhavskost rik på oljesyra från olivolja har en lägre
frekvens av bröstcancer. 

Motverkar även tjocktarmscancer.
De flesta andra fetter ger en ökad frekvens av cancer i tjocktarmen,
men det finns stöd för at polyfenolerna i olivoljan minskar de fria radikaliernas atacker i tarmen och förhindrar på så sätt skador. 

Benskörhet
En folksjukdom som leder till många tråkiga och smärtsamma komplikationer.
En av orsakerna är förändrad livsstil där man sitter alltmer stilla och blir överviktig,
detta leder till inflammation. I djurstudier har man kunnat se att polyfenolerna i olivoljan har en antiinflamatorisk effekt som förhindrar att vårt skelett bryts ner.

Nu borde du vara övertygad om att olivolja är nyttigt och min rekommendation är att äta ca 2-3msk per dag!

MEN:
Glöm inte att olivoljan är känslig för uppvärmning oh bränns den vid så bildas skadliga
ämnen som kan ge upphov till cancer, så ringla den hellre över maten än stek i den..! 

Källa: Supermat, vägen till ett friskare liv av Helena Nyblom




Kommentarer

Designen är gjord gratis utav Designbloggar.com



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback